KOJI SU SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE I KAKO IH LEČITI?

 

KOJI SU SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE I KAKO IH LEČITI?

Simptomi heliko bakterije

Smatra se da dve trećine ljudske populacije ima probleme sa organima za varenjem koji se događaju zbog heliko bakterije.

Do 1982. godine, kada je ovaj mikroorganizam otkriven, pojava čireva, poremećaj nekih funkcija digestivnog trakta i malaksalost su objašnjeni kao rezultat dugoročnog konzumiranja alkohola ili stresa.

Ovi faktori zapravo pogoršavaju postojeću situaciju, a pravi uzročnik i pokretač svega jeste Helicobacter pylori.

Postoje mnogi simptomi koji prate postojanje i aktivnost heliko bakterije, a dešava se i odsustvo istih.

Nakon više godina ignorisanja infekcije, javljaju se komplikacije poput stvaranja čira ili raka abdomena.

Zato, nakon dijagnoze treba što pre krenuti sa lečenjem.

Dobre navike, pravilna ishrana i higijena pomoći će vam da izlečite infekciju koju je izazvala heliko bakterija.

U lečenju će vam pomoći i brojni prirodni lekovi i tretmani koje možete primenjivati i u toplini svog doma, bez velikih ulaganja i pojave neželjenog dejstva.

Heliko bakterija, odnosno Helicobacter pylori, je vrsta bakterije koja izaziva infekciju unutar abdomena i dvanaestopalačnog creva.

Ima spiralni oblik i proizvodi enzim zahvaljujući kojem nesmetano živi u stomaku čoveka.

Isti taj enzim uspešno neutrališe želudačnu kiselinu i dozvoljava bakteriji da se nastani unutar tkiva orgna za varenje.

Ona je najčešći uzročnik čireva zbog produkcije citotoksina koji dovode do formiranja čira.

Izaziva hroničnu upalu sluzokože želuca i dovodi do gastritisa.

Heliko bakterija je zarazna. Prenosi se putem pljuvačke, urina, stolice ili prljavih ruku.

Mnogi ljudi ’’zakače’’ Helicobacter pylori već u periodu detinjstva.

SIMPTOMI HELIKO BAKTERIJE I DELOTVORNI PRIRODNI LEKOVI

1. Stomačni bolovi kao simptom heliko bakterije

Predstavljaju nelagodnost u delu ispod rebara i iznad karlice.

Bolove različitog inteziteta i trajanja može uzrokovati upala sluzokože želuca nastala prisustvom bakterije Helicobacter pylori i istezanjem ovog organa.

Ponekad se bol može odraziti i na kičmu.

Pri pritisku, bol se može pojačati, kao i određenim pokretima i kašljanjem.

Tretman

U 250ML MLAKE VODE DODAJTE KAŠIKU SVEŽE ISCEĐENOG SOKA OD LIMUNA I KAŠIČICU SODE BIKARBONE I POPIJTE ODMAH ČIM OSETITE BOL U PREDELU ABDOMENA UZROKOVAN HELIKOBAKTERIJOM.

2. Nadutost je takođe još jedan od simptoma heliko bakterije

-Povećana količina intestinalnog gasa unutar abdomena može biti znak da se u vašem telu nastanila heliko bakterija.

Nadut stomak može biti vidljiv, a pacijenti često opisuju ležanje na stomaku kao da ispod njega imaju jastuk zbog prisustva otoka i karakteristične težine unutar abdomena.

Tretman

AKO PRIMETITE DA JE VAŠ STOMAK NADUT, NEKOLIKO MINUTA MASIRAJTE ČITAVU POVRŠINU DLANOM, U SMERU KAZALJKE NA SATU. MOŽETE KORISTITI I ETERIČNA ULJA PEPERMINTA ILI CIMETA ZA BOLJI EFEKAT.

3. Gorušica može biti simptom heliko bakterije u organizmu

-Ovaj simptom predstavlja osećaj pečenja u grudima i grlu zbog povećanog lučenja želudačne kiseline i oštećene sluzokože.

Može se pogoršati ukoliko pacijent leži na leđima ili na desnom boku.

Ukoliko imate heliko bakteriju, gorušica će se pojavljivati vrlo često.

Peckanje mogu pratiti kiselkast ukus u ustima, regurgitacija (pojava nevoljnog vraćanja želudačnog sadržaja u ždrelo i jednjak) i osećaj kao da je hrana zaglavljena u grlu.

Tretman

OGRANIČITE HRANU I PIĆE KOJI POJAČAVAJU PRODUKCIJU ŽELUDAČNE KISELINE, A TIPIČNI PRIMERI JESU CITRUSNO VOĆE, CRNI LUK, BELI LUK, PARADAJZ, ČOKOLADA, KAFA I ALKOHOL.

4. Smanjen apetit može signalizirati na postojanje heliko bakterije

Umanjena želja za hranom ne mora uvek da znači da ste siti.

Heliko bakterija svojim razmnožavanjem direktno deluje na hormone koji signaliziraju mozgu da organizmu hrana nije potrebna, iako bi trebalo da jedete.

Na taj način, doćiu će do deficijencije pojedinih nutrijenata i naglog gubitka telesne težine.

Tretman

ISCEDITE SOK IZ SVEŽIH LISTOVA KORIJANDERA. U DVE KAŠIKE SOKA DODAJTE MALO CEĐENOG LIMUNA I PRSTOHVAT SOLI. DOBIJENI PRIRODNI LEK POPIJTE SVAKI DAN PO JEDNU DOZU DOK SE APETIT NE VRATI.

5. Podrigivanje je simptom koji može uzrokovati heliko bakterija

Gutanje velike količine vazduha ili brzo gutanje hrane i pića su najčešći uzroci podrigivanja.

Međutim, nije retkost da Helicobacter pylori svojim delovanjem izazove podrigivanje kao jedan od simptoma.

Ovaj proces predstavlja izbacivanje vazduha iz stomaka kroz usta, koji je često praćen zvukom, a ako se dešava često, definitivno je razlog za brigu.

Tretman

ČAJ OD ĐUMBIROVOG KORENA ĆE UBLAŽITI IRITACIJU SLUZOKOŽE ŽELUCA I UPALU IZAZVANU HELIKOBAKTERIJOM. NAPRAVITE GA TAKO ŠTO ĆETE U KLJUČALU VODU SIPATI KAŠIČICU SECKANOG KORENA ĐUMBIRA I PUSTITI DA TEČNOST VRI OKO 10 MINUTA NA SREDNJOJ TEMPERATURI. OSTAVITE DA ČAJ STOJI 5-7 MINUTA, PROCEDITE GA, DODAJTE SOK OD LIMETE I MALO MEDA PA POPIJTE DOBIJEN PRIRODNI LEK. KONZUMIRATI SVAKI DAN PO DVE ŠOLJE ČAJA.

6. Mučnina i povraćanje kao simptomi heliko bakterije

Mučnina predstavlja neprijatan osećaj i potrebu za pražnjenjem stomačnog sadržaja, a povraćanje jeste upravo proces izbacivanja tog sadržaja kroz usta.

Želudac, jednjak i takno crevo nasilno izbacuju pojedenu hranu uz prisustvo sekreta i želudačne kiseline.

Pacijenti sa heliko bakterijom i gastritisom često imaju problem sa ovakvim simptomima.

Tretman

INHALACIJA ESENCIJALNOG ULJA NA BAZI KARANFILIĆA ĆE U VELIKOJ MERI POMOĆI DA ZAUSTAVITE POVRAĆANJE I UBLAŽITE MUČNINU. DODAJTE NEKOLIKO KAPI NA PARČE PAMUČNE VATE ILI MEKANE KRPICE I PAR PUTA UDAHNITE MIRIS.

7. Dijareja je jedan od simptoma koji ukazuje na prisustvo mikroorganizma Helicobacter pylori

Učestala defekacija i izbacivanje retke stolice predstavlja dijareju, jedan od simptoma koji neretko ukazuje na prisustvo mikroorganizma Helicobacter pylori.

Upala u predelu digestivnog trakta može povećati brzinu kojom hrana prolazi kroz creva, istovremeno umanjujući vreme namenjeno za apsorbovanje vode.

Tretman

IZVADITE GEL IZ VEĆEG LISTA BILJKE ALOJA VERA POMOĆU KAŠIKE. KOLIČINA GELA KOJU STE DOBILI SE MEŠA SA TRI ČAŠE VODE. MIKSUJTE SMEŠU U BLENDERU OKO 2-3 MINUTA DOK SADRŽAJ NE POSTANE UJEDNAČEN. U SOK DODAJTE PAR KOLUTOVA KRASTAVCA I OSTAVITE GA DA ODSTOJI OKO 15 MINUTA. PIJTE PO POLA ČAŠE TRI PUTA DNEVNO. OSTATAK MOŽETE SAČUVATI U FRIŽIDERU.

8. Malaksalost može biti simptom heliko bakterije

Osećaj slabosti i bezvoljnosti nastaje i zbog poremećaja varenja i upale organa za varenje.

Ako su čirevi prisutni i krvare, može doći do anemije koja će uticati na gubitak energije i hroničan umor kod pacijenata sa heliko bakterijom.

Istovremeno, dolazi do otežanog obavljanja svakodnevnih radnih zadataka i pada koncentacije.

Bez obzira na sav odmor, osoba sa heliko bakterijom može se i dalje osećati slomljeno i malaksalo.

Tretman

3G SUŠENE VALERIJANE U PRAHU PRELIJTE SA 225ML VRUĆE VODE KOJA JE PRETHODNO PROKLJUČALA. DODATI MALO CIMETA U PRAHU I POPITI UVEČE POLA SATA PRE SPAVANJA.

JOŠ NEKOLIKO PRIRODNIH LEKOVA ZA HELIKO BAKTERIJU

  • ALOJA VERA je odlična za simptome heliko bakterije poput dijareje i problema sa varenjem. Svaki dan popijte po dve čaše soka napravljenog od dve kašike gela ove biljke i 200ml mlake vode.
  • MASLINOVO ULJE ima izuzetno jako antibakterijsko dejstvo i u želudačnoj kiselini ostaje stabilno pa je zato savršen lek za Helicobater pylori. Svako jutro popijte mešavinu od dve kašike maslinovog ulja i par kapi soka od limuna.
  • PROPOLIS je pčelinji proizvod koji sadrži 300 komponenata koje mu daju lekovitost. Potražite u prodavnicama zdrave hrane suplemente bazirane na propolisu i koristite ih prema uputstviu sa pakovanja.

LEKAR ĆE PUTEM TESTOVA UTVRDITI PRISUSTVO HELIKO BAKTERIJE

Prepoznajete simptome sa liste?

Da bi se pravilno dijagnostikovala infekcija nastala aktivnošću Helicobacter pylori, vaš lekar će najverovatnije zatražiti laboratorijske testove na antitela pomoću uzorka krvi ili proveru prisustva antigena u stolici.

Urea izdisajni test je posebno efektan u otkrivanju heliko bakterije, a čitava procedura je jednostavna i bezbolna.

Uzima se uzorak izdaha duvanjem u balon, a zatim pije tečnost u kojoj se nalazi urea označena ugljenikom C14 koja nema ni boju ni miris.

Nakon pola sata uzima se još jedan uzorak izdaha.

Isti dan pacijent može podići svoje nalaze i uveriti se da li postoji problem sa heliko bakterijom ili ne.

Još jedan način jeste endoskopska biopsija koja predstavlja vizuelnu inspekciju digestivnog trakta, uz korišćenje aparata sa svetlom i kamerom – endoskopa.

KORISNE METODE ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA HELIKO BAKTERIJE

Redovno pranje ruku pomoći će vam da sprečite ponovno javljanje infekcije nakon izlečenja. S obzirom da prljave ruke predstavljaju jedan od načina prenosa zaraze, perite ih često uz pomoć čiste vode i sapuna.

Pijte vodu koja je pročišćena i provereno bezbedna jer se i putem nje može preneti bakterija ili pogoršati postojeći simptomi ukoliko je prljava. Koristite flaširanu vodu, vodu iz vodovoda ili je pročistite pomoću posebnih aparata sa filterom.

Odvikavanje od pušenja će u velikoj meri ublažiti simptome heliko bakterije. Smanjićete lučenje kiseline, gorušicu i mučninu, a takođe se rešiti ružne i opasne navike.

Smanjen unos ili potpuni prestanak konzumiranja alkohola poboljšaće vaše zdravstveno stanje i pomoći će vašem imunitetu da uništi heliko bakteriju. Ako ne možete sami da kontrolišete unos alkoholnih pića, potražite stručnu medicinsku pomoć.

Izbegavajte stresne situacije i naučite da pobedite stres da bi se istovremeno rešili infekcije izazvane heliko bakterijom. Ostanite smireni i mislite pozitivno, a slobodno vreme provedite sa voljenim osobama ili čitajući neku lepu knjigu.

KADA ZATRAŽITI HITNU MEDICINSKU POMOĆ?

Svaki simptom heliko bakterije se u nekom trenutku može pogoršati i izazvati zabrinutost kod pacijenata.

Tada morate hitno posetiti svog lekara.

Takođe, ako primetite znakove poput dugotrajnog i nepodnošljivog bola u stomaku, krvave ili crne stolice, kao i krvavog ili crnog sadržaja izbačenog povraćanjem, odmah potražite pomoć stručnog lica.

NA PRIRODAN NAČIN UBLAŽITE SIMPTOME HELIKO BAKTERIJE I SPREČITE KOMPLIKACIJE

Na žalost, vakcina protiv Helicobacter pylori još uvek ne postoji i nema načina koji će u potpunosti sprečiti njenu kolonizaciju ili razvoj infekcije.

Heliko bakteriju koja izaziva probleme i narušava vaše zdravlje treba lečiti što pre.

Nakon nekoliko nedelja, uočićete olakšanje i osećati se mnogo bolje.

Moći ćete da uživate u omiljenoj hrani bez osećaja mučnine, problema sa povećanim lučenjem kiseline i bolova u predelu stomaka.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ŽESTOKA VRELA AKCIJA I NEŽNI POLJUPCI! Car i Mina začinili i OVO jutro u hotelskoj sobi (18+ VIDEO)

Psihijatar objašnjava: Koliko je upotreba sedativa na svoju ruku OPASNA!